Wat je wilt weten over inleiden

Gepubliceerd op 18 januari 2023 om 16:27
Inleiding Rosanne Bobeldijk zwangerschapscursus geboortecoach zwanger geboorte kraamtijd zeist bilthoven utrecht hilversum amersfoort soest baarn nieuwegein houten bunnik

1 op de 3 vrouwen die zwanger zijn van hun eerste kind worden ingeleid. Inleiden is het kunstmatig op gang brengen van de bevalling. De redenen hiervoor kunnen zijn:

 

Je bent langer dan 42 weken zwanger

De bevalling vordert niet

Je voelt minder leven

Je bent zwanger van een meerling

Je baby groeit te langzaam of te snel

Je hebt zwangerschapsdiabetes

Je hebt een zwangerschapsvergiftiging

Je vliezen zijn langdurig gebroken

Je hebt zwangerschapscholestase (ernstige jeuk tijdens zwangerschap)

 

Hoe gaat inleiden in z’n werk?  

Er zijn een aantal stappen die doorlopen worden. Steeds kan een paar uur gewacht worden om te kijken of je lichaam zelf de bevalling op gang brengt. Er kan dus tijd zitten tussen onderstaande interventies.

Het start meestal met primen (inbrengen van vingers in de baarmoedermond) of het plaatsen van een ballonnetje in de baarmoedermond. Dit om de baarmoedermond zachter en weker te maken. Vaak kun je thuis afwachten of de bevalling op gang komt. Bij een deel van de vrouwen zal dit leiden tot het begin van de bevalling. 

Als de weeën nog niet op gang zijn gekomen volgt het breken van de vliezen (omhulsel van het vruchtwater en je baby). Dit zorgt ervoor dat het hormoon prostaglandine vrij komt wat er voor kan zorgen dat de bevalling op gang komt. Er wordt meestal een paar uur gewacht of de bevalling op gang komt. 

Is de bevalling nog niet begonnen? Dan wordt er synthetische oxytocine toegediend. Bij een natuurlijke baring geeft jouw lichaam het hormoon oxytocine af, nu wordt dat dus nagebootst. Syntetische oxytocine wordt toegedient door een infuus. De dosering wordt steeds iets opgehoogd, maar kan ook weer worden teruggedraaid. Je krijgt dan ook een CTG band om je buik (die meet het hartritme van de baby en jouw weeën).

 

Synthetische oxytocine is anders dan de oxytocine die je lichaam zelf aanmaakt. Lichaamseigen oxytocine wordt aangemaakt in de hersenen en komt door pulsaties terecht in de hypofyse (de hormooncomputer in je hersenen). Oxytocine wordt lokaal ook aangemaakt in je baarmoeder en vliezen. Lichaamseigen oxytocine heeft invloed op het parasympatische zenuwstelsel waardoor je bloeddruk en energieverbruik verlagen en stress, pijn en angst verminderen. Synthetische oxytocine wordt toegediend via het bloed en kan niet via de bloed/hersenbarrière. Waardoor de voordelen van lichaamseigen oxytocine niet optreden.

 

De hoeveelheid oxytocine die jouw lichaam zelf aanmaakt is ook vaak veel kleiner dan de synthetische oxytocine die wordt toegediend. Doordat synthetische oxytocine continue wordt toegediend en niet in pulsaties (zoals je lichaam dat zelf doet) en vaak in een veel hogere dosering, kan een ongevoeligheid voor oxytocine ontstaan. Wanneer je lichaam teveel oxytocine registreert, kan het minder gevoelig worden voor oxytocine. Waardoor de bevalling trager verloopt, de persfase langer duurt en er een grotere kans is op veel bloedverlies (fluxus) (Belghiti et al, 2011). 

 

Wat kun je doen als je wordt ingeleid?

  • Zorgen voor aanmaak van lichaamseigen oxytocine. Zodat je (ook als je synthetische oxytocine krijgt toegediend) toch de voordelen ervaart zoals vermindering van je bloeddruk en energieverbruik en vermindering van stress, pijn en angst. Dit kun je doen door privacy, aanraking, knuffelen, zoenen, ontspanning, warmte, fijne muziek, een donkere kamer, een verticale houding (laat de zwaartekracht helpen). Dit kan er ook voor zorgen dat de bevalling op gang komt na het plaatsen van het balonnetje of het breken van de vliezen en er geen synthetische oxytocine nodig is.
  • Focus en ontspan vóór de eerste wee. Als je wordt ingeleid merk je de eerste tijd helemaal niets waardoor je de neiging hebt om te gaan appen, facetimen, instagrammen noem maar op. Je bent naar buiten gekeerd. Maar als de eerste wee zich aandient gaat dit (door de synthetische oxytocine) meestal heel snel. Als je voordat de weeën beginnen al ontspannen bent en naar binnen gekeerd, is het makkelijker te blijven ontspannen en focussen als de weeën beginnen.
  • Het is lastig te bepalen hoeveel synthetische oxytocine nodig is voor het opwekken van weeën. Lichaamseigen oxytocine wordt heel geleidelijk en in precies de juiste mate aangemaakt. Synthetische oxytocine wordt vaak in grotere hoeveelheden toedient. Vraag of het toedienen geleidelijk kan, bijvoorbeeld niet om 20 minuten maar om de 45 minuten. Zodat de weeën niet te snel op elkaar volgen.
  • Staar je niet blind op het CTG. Je kan er letterlijk een doek overheen hangen. Als je eenmaal een CTG om hebt zie je op een scherm continu het hartritme van de baby en het patroon van jouw weeën. Er kan veel aandacht naar het scherm gaan, terwijl je je wilt je juist focussen op je lijf en hoe je je voelt. Daarbij kan een CTG de weeën intensiteit niet meten (hoge pieken op de CTG zeggen niets over de intensiteit). Dus geef vooral aan hoe het voelt in jouw lijf. Als je vrij wilt bewegen kun je vragen om een draadloos CTG, deze zijn soms zelfs waterdicht waardoor je ermee in bad kunt gaan.

Als je baby na een inleiding geboren is, kijkt de verloskundige of de arts de baby na en twee uur na de geboorte van de placenta wordt het infuus verwijderd. Meestal kun je binnen 24 uur weer naar huis.

 

Risico’s van een inleiding

Het rapport Hormonal Physiology of Childbearing van Sarah Buckley over het hormonale proces van bevallen en wat de mogelijke impact van een inleiding daarop is:

  • Minder effectieve weeën (doordat het lichaam en de moeder en baby nog niet voorbereid waren op de bevalling). Wat kan leiden tot een bevalling met een vacuümpomp of overmatig bloedverlies.
  • Minder oxytocine in het brein van de moeder wat impact heeft op borstvoeding en hechting tussen moeder en kind
  • De organen en het brein van de baby zijn minder goed voorbereid op het leven buiten de baarmoeder.
  • Signalen dat de baby er nog niet klaar voor was om geboren te worden wat te merken is aan ademhalingsproblemen en moeite met het op temperatuur blijven en reguleren van de bloedsuikerspiegel.

 

Een ingeleide bevalling kan langer duren omdat jouw lichaam zelf niet heeft aangegeven er klaar voor te zijn. Dit is waarschijnlijk een van de redenen waarom vrouwen die worden ingeleid vaker kiezen voor pijnstilling. Het is lastig vast te stellen of een ingeleide bevalling echt pijnlijker is dan een niet ingeleide bevalling omdat geen bevalling hetzelfde is.

 

Inleiden is dus iets om goed over na te denken en vragen over te stellen. Je kan vaak de tijd nemen om hierover een beslissing te maken. Het is mooi dat het bestaat, want soms is er een heel duidelijke medische noodzaak, maar soms is het een grijs gebied. Als je voor de keuze staat als je langer dan 40 weken zwanger bent zijn er een aantal dingen die je kan doen om de bevalling uit zichzelf te laten beginnen. Lees hierover in mijn blog over 40 weken en nog geen baby. 

 

Op zoek naar een complete en praktische zwangerschapscursus met aandacht voor ontspanningstechnieken en voorbereiding op verschillende scenario’s?

Dan ben je bij mij aan het juiste adres voor privé cursus, groepscursus, online en live in Zeist, Amersfoort, Utrecht en Hilversum. Neem contact op voor meer informatie of neem een kijkje op mijn website!

 

 

Literatuur: 

Belghiti, J., Kayem, G., Dupont, C., Rudigoz, R. C., Bouvier-Colle, M. H., & Deneux-Tharaux, C. (2011). Oxytocin during labour and risk of severe postpartum haemorrhage: a population-based, cohort-nested case-control study. BMJ open, 1(2), e000514. https://doi.org/10.1136/bmjopen-2011-000514

Dahlen, H. G., Thornton, C., Downe, S., de Jonge, A., Seijmonsbergen-Schermers, A., Tracy, S., Tracy, M., Bisits, A., & Peters, L. (2021). Intrapartum interventions and outcomes for women and children following induction of labour at term in uncomplicated pregnancies: a 16-year population-based linked data study. BMJ open, 11(6), e047040. https://doi.org/10.1136/bmjopen-2020-047040

 

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.