Mijn baby ligt in stuit, wat nu?

Gepubliceerd op 3 november 2023 om 14:40

Een stuitligging betekent dat je baby niet met het hoofd naar beneden ligt maar met de billen. Dit is in principe geen probleem, het is een variatie op normaal. Ongeveer 3,5% van de baby’s ligt vlak voor de bevalling in stuit. Maar waarom zou je dan toch willen dat het hoofd naar beneden draait? Omdat dat tijdens de bevalling de makkelijkste houding is om geboren te worden. Dat wil niet zeggen dat een stuitbaby niet natuurlijk geboren kan worden. Sterker nog: ik ben zelf op deze manier ter wereld gekomen.

Een stuitligging kan op verschillende manieren

Voor de 30 weken is het heel gebruikelijk dat baby’s nog veel draaien, ze hebben immers veel ruimte om dat te doen. Maar vanaf 30-32 weken wordt de ruimte kleiner en zou het mooi zijn als je baby met het hoofdje naar beneden gaat liggen. Als dat niet zo is kan een baby in stuit op verschillende manieren liggen zoals je op deze afbeelding kan zien.

 

 

Wat zijn oorzaken dat een baby in stuit ligt?

Er zijn een aantal mogelijke oorzaken dat een baby in stuit gaat liggen. Maar vaak is er geen exacte oorzaak te noemen. 

  • Je bent zwanger van een meerling en dus is er minder ruimte
  • Er is veel of juist weinig vruchtwater. Wat weinig ruimte tot draaien geeft of juist veel ruimte.
  • Jouw placenta ligt voor de uitgang van de baarmoeder (placenta praevia).
  • De navelstreng is kort of zit om het lijfje van de baby
  • De vorm van je baarmoeder zorgt ervoor dat jouw baby lastig kan draaien
  • Er is een disbalans in je ligamenten en spieren
  • Het kan ook zijn dat je een myoom (vleesboom) hebt waardoor er minder ruimte is voor de baby om te draaien.

 

Wat kun je doen om de baby te laten draaien?

Vanaf week 30-31 kun je aan de slag gaan met oefeningen vanuit Spinning babies. Dit zijn oefeningen om meer ruimte in het bekken te creëren. Op de website staat uitleg over deze methode: Flip A Breech - How to Turn a Breech Baby - Spinning Babies. Ik kan je helpen met het uitvoeren van deze oefeningen.

 

Vanaf week 32-34 kun je langsgaan bij een chiropractor. Waar spinning babies zich richt op ruimte maken via spieren en ligamenten, kijkt een chiropractor naar jouw botstructuur. En zal op die manier kijken of er meer ruimte te creëren is door het bekken recht te zetten.

 

Vanaf 33-34 kun je moxa therapie gaan doen. Dit is een onderdeel van acupunctuur. De kans dat je baby vanzelf gaat draaien wordt hiermee vergroot van 50% naar 75%.

 

Vanaf week 36 is een versie mogelijk. Dan probeert een verloskundige of gyneacoloog met de handen van buitenaf de baby te draaien. Dit lukt in 55% van de gevallen. Soms draait de baby weer terug, dan kun je het nog een keer proberen.

 

Hoe weet je dat de baby gedraaid is? Soms voelen vrouwen de baby draaien, soms heb je er geen erg in. Als je de voetjes voelt schoppen waar eerst het hoofdje was weet je dat de baby gedraaid is.

Wat als je baby in stuit blijft liggen?

Dan kun je kiezen tussen een keizersnede of een vaginale bevalling. Bij een vaginale bevalling is het belangrijk dat de baby is ingedaald en dat de CTG (de conditie van de baby) goed is. Een baby wordt makkelijkst vaginaal geboren als de ligging een onvolkomen stuitligging is. Maar ook in de andere liggingen kan een baby vaginaal geboren worden.

 

Hoe worden de meeste baby’s die in stuit liggen nu geboren?

60%  van de baby’s in stuit worden geboren met een keizersnede. 40 % van de bevallingen begint als een vaginale bevalling maar de helft daarvan eindigt in een keizersnede. Uiteindelijk komt dus 80% van de baby’s in stuit met een keizersnede ter wereld. Dit zijn landelijke cijfers en dit verschilt heel erg per ziekenhuis en of de verloskundige of gynaecoloog ervaring heeft met stuitbevallingen. In sommige ziekenhuizen hebben ze een gespecialiseerd stuitenteam.

 

Wat kun je doen?

Het is voor veel vrouwen lastig om een keuze te maken voor een vaginale geboorte of een keizersnede. Ga hierover in gesprek met je zorgverlener en neem daarin mee:

  • Wat zijn je toekomstwensen? Is dit jouw laatste zwangerschap of heb je de wens voor meer kinderen? In het laatste geval heeft een keizersnede meer risico’s bij een volgende bevalling.
  • Bespreek beide opties, mogelijkheden en risico’s.
  • Zoek een specialistisch team want de uitkomsten kunnen daardoor heel anders zijn.
  • Kijk video’s van stuitbevallingen via een keizersnede of vaginaal. Breech videos (breechwithoutborders.org)

 

Wat is belangrijk tijdens een vaginale stuitgeboorte?

  • Jij bepaalt de houding. Uit onderzoek (Louwen 2017) blijkt dat bij stuitbevallingen de houding op handen en knieën veel ruimte geeft, maar luister daarin vooral naar jouw lichaam.
  • Jij bepaalt ook hoe je perst. Instructies leiden daarbij af. Ook hier is het vooral bij een stuitbevalling belangrijk om jouw lichaam te volgen.
  • Zorg voor een spontane start van jouw bevalling (dus geen inleiding) zodat de baby dit op eigen tempo kan doen.
  • Zorg dat jij en je baby zo weinig mogelijk aangeraakt worden alleen als er een probleem is.
  • Zorg dat er niet aan je baby getrokken wordt.

 

 

Achtergrondinformatie over stuit baby’s:  

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.