Veel gestelde vragen 

Voor wie is deze cursus?

Deze zwangerschapscursus (Relaxed bevallen vanuit Regie, RBVR®) volg je als je zwanger bent en de behoefte hebt om zelfbewust en met volledige en realistische kennis je voor te bereiden op je bevalling. Als je wilt weten wat je kunt, mag, wenst en wilt, dan zit je bij mij goed. Ik help je om te onderzoeken waar jouw behoeftes liggen en hoe je dat samen met je partner kunt bewerkstelligen (in samenwerking met je zorgverlener)

Wanneer kan ik deze cursus volgen?

De beste timing is als je tussen de 20 en 30 weken zwanger bent. Waarom zo vroeg in je zwangerschap vraag je je wellicht af. Dat komt omdat we ook kijken naar hoe je in je zwangerschap zit en hoe jij de ontwikkeling van de baby in je buik kunt optimaliseren. Ik maak je bijvoorbeeld bewust van al je rechten met betrekking tot zwangerschap en werk. Dat geeft vaak veel fijne inzichten!

Ben je verder dan 30 weken zwanger? Dan ben je natuurlijk ook van harte welkom. Neem even contact op dan kijken we wat de mogelijkheden zijn. 

Volg je de cursus samen of alleen?

Het liefst samen met degene die bij jouw bevalling aanwezig zal zijn. Dat kan je partner zijn, je zus, je moeder, je vriendin, je vader, etc. Dit programma is gemaakt voor jou en diegene die erbij zal zijn om jou te steunen, is het handig als hij/zij ook mee komt. 

Wil je toch liever alleen deelnemen? Dan ben je natuurlijk ook van harte welkom! 

Wat is het verschil met hypnobirthing?

Deze zwangerschapscursus (Bevallen vanuit Regie, RBVR®)  behandelt de meest waardevolle elemententen uit hypnobirhting. Hypnobirthing is namelijk een fantastische methode om je lichaam en brein voor te bereiden op de geboorte. Maar met alleen deze voorbereiding ben je er niet. 80% van de vrouwen krijgt tijdens haar eerste bevalling te maken met interventies. Bij Bevallen vanuit regie kijken we naar veel voorkomende interventies, wat de voordelen en de risico's zijn en hoe je daarover met je zorgverlener communiceert (oftewel shared decision making). 

Kortom: hypnobirthing focust op adem- en ontspanningstechnieken, bij Bevallen vanuit Regie kijken we ook naar wat te doen als het anders loopt. 

 

Waarom 4 bijeenkomsten?

Deze zwangerschapscursus Bevallen vanuit regie is zo opgebouwd dat de informatie die je per keer ontvangt je uitnodigt om over na te denken. Na elke les heb je zoveel waardevolle informatie gekregen, dat je even tijd nodig hebt om bij jezelf te rade te gaan: wat vind ik van hetgeen dat ik gehoord heb? Hoe sta ik hier in? En om dit te bespreken met je partner. Vaak komen er in de tussentijd inzichten en vragen die je dan de volgende keer kan delen en bespreken. 

Daarnaast bespreken we véél en doen we ook een paar oefeningen. Alles op 1 dag zou echt teveel zijn, zeker voor het zwangere brein dat net iets minder informatie kan opnemen. 

 

Is dit de investering waard?

Bedenk goed waarin je wilt investeren. Hoe je door je weeën moet ademen kun je op veel plekken leren, en waarschijnlijk veel goedkoper. Dit programma behandelt zoveel meer dan dat. Het is een investering die zich terugbetaald:
A) in het gedrag van jouw pasgeboren baby. Dus hoe het met je kindje gaat. Een baby die uit een moeder geboren mag worden die haar bevalling onder controle heeft is relaxter dan een baby die geboren wordt uit een gestreste / paniekerige / angstige moeder. Je hebt dan een totaal andere hormoonhuishouding dan wanneer je relaxed bent.
B) in jouw lichamelijk en psychisch welzijn / herstel na je bevalling. Als je door je bevalling gaat terwijl je begrijpt wat er gebeurt, weet wat je wel en niet wilt, houd je controle en dat maakt dat je voor jezelf een goede bevallingservaring creëert. De manier van bevallen is van invloed op jouw herstel nadien. Hoe meer regie: hoe beter jouw herstel.

De kosten mogen in mijn ogen geen belemmering zijn om het programma te kunnen volgen. Afhankelijk van je verzekering kan je eventueel een deel vergoed krijgen. Stuur mij een bericht als het financieel lastig is, we komen er dan samen wel uit.

 

Wat krijgen we nog meer?

Na elke les ontvang je boekentips, podcaststips, video's, extra oefeningen, meditaties en links naar interessant naslagwerk. Je bent straks volledig voorbereid, zeker weten!

Wat is jouw visie over geboorte?

Mijn visie is dat bij iedereen iets anders passend is. Je mag alles en je moet vooral niks. Dat is het mooie. Je wordt je bewust van wat je zelf wilt. Ik ben niet anti pijnbestrijding, niet anti ziekenhuizen of anti wat dan ook. Mijn visie is: het belangrijkste is dat alles gebeurt zoals jij dat wenst en wilt - in overleg met jouw partner en zorgverleners - zodat jij je goed voelt

Wordt het vergoed door de zorgverzekeraar?

Zwangerschapscursussen worden niet uit de basisverzekering vergoed. Sommige aanvullende verzekeringen bieden wel een vergoeding.

Check mijn instagram: kijk en lees mijn verhalen over zwangerschap, geboorte, de kraamtijd en mijn leven met twee dochters.