De kracht van visualisatie

Gepubliceerd op 16 april 2023 om 20:26
visualisatie’, ‘bevalling’ ‘ontspannen’ ‘kracht’

De kracht van visualisatie

Tijdens een bevalling is het belangrijk om je lichaam en je brein voor te bereiden op de aanstaande ervaring. Visualisatie kan een krachtige manier zijn om je hierbij te helpen. Door te visualiseren kun je je afstemmen op je lichaam en je bevalling, en zo kun je je bevalling verlichten.

Wat is visualisatie?

Visualisatie is een meditatieve techniek waarbij je je afstemt op je gedachten en je verbeeldingskracht gebruikt om een bepaald beeld, idee of gevoel te creëren. Het is bewezen dat je brein geen onderscheid maakt tussen wat echt is gebeurd en wat je hebt gevisualiseerd. Tijdens een visualisatie, bijvoorbeeld van je soepele bevalling, worden (nieuwe) neurale paden aangemaakt. Door deze paden te visualiseren kiest je brein sneller voor deze paden als je uiteindelijk daadwerkelijk aan het bevallen bent. Omdat de actie al bekend is voor je brein.

5 voordelen van visualisatie tijdens je bevalling

 • Vermindert spanning en stress tijdens de bevalling
 • Helpt je om je bewust te worden van het bevallingsproces
 • Helpt je om je veilig te voelen
 • Verhoogt je vertrouwen in jezelf en het bevallingsproces
 • Verlicht pijn en ongemak tijdens de bevalling

 

Hoe kan visualisatie me helpen tijdens mijn bevalling?

Als je erg op kijkt tegen de bevalling, veel vervelende verhalen hebt gehoord of angstig bent kan dit tijdens je bevalling tegen je gaan werken. Je brein is supersterk en kan jouw lichaam ondersteunen of juist tegenwerken. Door vooraf te visualiseren dat je bevalling soepel gaat verlopen bereid je je brein voor. Je zorg ervoor dat je automatisch bekrachtigende en ondersteunende verhalen en beelden gaat zien en denken tijdens je bevalling.

Klinkt het ongrijpbaar? Kijk dan eens naar Michael Jordan: tijdens zijn laatste schot van een basketbalwedstrijd visualiseerde hij altijd een succesvol schot voordat hij echt ging schieten. Dit gaf hem zelfvertrouwen en focus. En kijk eens hoe ver het hem heeft gebracht. 

 

Hoe doe je een visualisatie?

 • Zorg dat je op een plek bent waar je je kan concentreren
 • Bepaal wat je visualiseren. Bijvoorbeeld meer vertrouwen, meer rust of meer regie
 • Ga comfortabel zitten met een rechte rug en sluit je ogen
 • Maak voor jezelf een beeld hoe de ideale situatie voor jou eruit ziet. Dat kan zijn als je aan het bevallen bent of als je kindje net geboren is.
 • Speel dit af in je hoofd en zie het door je ogen alsof je het doet
 • Gebruik al je zintuigen. Wat voel je? wat hoor je? wat zie je? wat ruik je? hoe gedraag je je?
 • Formuleer alles op een positieve manier. Zeg niet: ik wil me niet onzeker voelen, maar ik vertrouw op mijn lijf.
 • Oefenen, oefenen, oefenen. De kracht zit in de herhaling, hoe vaker je oefent hoe sterker de gebeurtenis wordt in je brein.

 

 

Op zoek naar een complete en praktische zwangerschapscursus met aandacht voor ontspanningstechnieken en voorbereiding op verschillende scenario’s?

Dan ben je bij mij aan het juiste adres voor privé cursus, groepscursus, online en live in Zeist, Amersfoort, Utrecht en Hilversum. Neem contact op voor meer informatie of neem een kijkje op mijn website!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.